Træningsregler – De 10 bud

 1. Kaptajnen bestemmer. Alle retter sig efter kaptajnens anvisninger.
 2. Alle kører med hjelm. ”Ingen hjelm, ingen cykeltur”
 3. Kommandoer i feltet gentages, således at alle har forstået det. Når kaptajnen har meldt ud, at der skal drejes til højre/venstre, markerer alle, at de har hørt det.
 4. Der gives tegn og råb for: Huller – Kanter – Sten – Grus – Løsgående dyr og andre forhindringer der kan give anledning til farlige situationer. Brug følgende kommandoer:
  • Se op Højre / Venstre.
  • Bagfra (Typisk ved bil bagfra eller andre som vil overhale).
  • Forfra.
  • Fri (hvis der fri passage).
  • Kommandoerne ”Fri bagfra” og ”Fri forfra” bruges IKKE, da de kan forveksles med ”Fri”, ”Bagfra” og ”Forfra”.
 5. Kommandoen linje bruges når der skal køres på én række i højre side af vejen. De forreste accelererer og man fletter ind på en linje som en lynlås.
 6. Der samles op:
  • Efter spurt ved skilte, bakker o. lign. hvor der har været ”frit løb”. Dvs. de forreste enten stopper helt eller vender om og kører retur og hjælper de bagerste frem igen.
  • Efter sving eller andre forhindringer, accelererer de forreste moderat. De bagerste sidder stadig og bremser og skal dermed ikke køre sig helt flade, for at komme op til feltet igen.
 7. Ved defekt meldes kommandoen defekt, de forreste bremser langsomt op så alle kan nå at reagere og der stoppes. Undgå panik opbremsninger. Ved punkteringer, bliver der et par ryttere tilbage og hjælper, resten af feltet, kan køre 5 min. ud af ruten, hvorefter der vendes om.
 8. Hvis en rytter “hænger” eller er ”presset” gives kommandoen lidt ned og farten i feltet reduceres. På bakkerne må man godt give denne rytter et skub opad, ikke ud i grøften Opstår der huller i feltet gives kommandoen hul, når alle er oppe igen gives kommandoen samling.
 9. Overhold færdselsloven, kør på cykelsti og vis hensyn. Hils pænt, også selv om de øvrige trafikanter ikke gør det. Lad dig ikke provokere. Husk lygter ved kørsel i den mørke tid.
 10. Ved kørsel på landevej i efteråret og vinteren, bør skærme monteres. Ligeledes anbefales gode dæk eller indlæg.

Efter turen, inden folk kører i hver sin retning for at komme hjem, stopper vi op og hilser af med hinanden. Ros og ris uddeles og der må prales.